Acasă » O poveste interesantă despre cum a făcut un om avere.

Publicitate

O poveste interesantă despre cum a făcut un om avere.

Kurt Degerman, un suedez, și-a petrecut întreaga viață învârtind cutii de conserve goale, dar a lăsat în urmă o avere de milioane de dolari. Motivul este un joc secret și de mare succes pe piața bursieră. Vă spunem povestea sa uluitoare

Mulți investitori au reușit să obțină sume destul de mari de la zero. Dar cazul suedezului Kurt Degerman este absolut unic: el a câștigat peste un milion de dolari investind în acțiuni și aur, ducând la propriu o viață de cerșetor vagabond. Iar averea sa a fost făcută cunoscută abia după moartea lui Kurt.

Și da, este vorba de o persoană complet reală, nu de un personaj dintr-un film prost despre bursă. Degerman a devenit unul dintre cei mai faimoși vagabonzi din lume și unul dintre cei mai bogați – deși postum. Iată povestea sa uimitoare.

A fost mândria școlii, dar a ajuns la fundul sacului

În copilărie, Degerman a fost un băiat talentat și cel mai bun elev din clasa sa. Mulți credeau că ar trebui să devină o persoană de succes, dar Kurt nu și-a realizat potențialul din cauza problemelor psihologice care l-au lovit în adolescență. Drept urmare, a abandonat școala, s-a distanțat de societate și a coborât la baza scării sociale, devenind un vagabond de stradă.

Degerman și-a petrecut aproximativ 40 de ani din viață pe străzile din orașul suedez Shellefteå și a câștigat bani din colectarea de sticle de bere goale și cutii de conserve. Din acest motiv a fost poreclit în timpul vieții sale Tin Can-Kurt (Kurt – Tin Can). În aparență, nu ieșea în evidență printre ceilalți vagabonzi suedezi, era foarte retras și nesociabil. Hainele sale erau cele pe care le găsea în tomberoanele de gunoi, iar mâncarea sa era formată din resturi sau din mâncare ieftină de tip fast-food.

Totuși, spre deosebire de mulți alți vagabonzi, Kurt nu cheltuia prea mult pe alcool sau droguri. Nici rudele sale, care renunțaseră la el, și nici cele câteva cunoștințe ale sale nu-și puteau imagina că în timpul liber Degerman juca la bursă și investea banii obținuți din colectarea de cutii de conserve și obiecte de sticlă în titluri de valoare și aur. Cu acești bani a cumpărat primele sale acțiuni.

Degerman a mers la bibliotecă pentru știrile de la bursă

Cunoștințele lui Degerman în domeniul financiar erau excelente – capitalul său creștea aproape constant. Avea un simț excelent al momentului în care trebuia să cumpere acțiuni și când să le vândă. Dar nu se baza doar pe instinctele sale pentru a juca la bursă.

După ce se plimba prin oraș în căutare de sticle și cutii de conserve, Kurt petrecea mult timp în bibliotecile municipale gratuite – citind ziare economice și analitice, pe care nu-și permitea să le cumpere. De la acestea a aflat știrile de la bursă, care i-au permis să se țină la curent cu toate procesele de la bursă și să investească cu succes.

“Mergea la bibliotecă în fiecare zi, pentru că nu putea cumpăra presa”, a declarat vărul lui Degerman pentru Swedish Media. – “Acolo citea Swedish Business Daily și Dagens Industri – așa că era perfect la curent cu procesele de la bursă.”

După moartea sa, Kurt a devenit celebru

Ca urmare a multor ani de tranzacționare la bursă și a unei vieți ascetice, Degerman a acumulat o avere uriașă. Iar în toamna anului 2008 a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 60 de ani.

Aici a devenit celebru: după moartea sa, în contul său s-au găsit aproximativ 1,4 milioane de dolari, inclusiv 8 milioane de coroane (1,1 milioane de dolari) în acțiuni și alte titluri de valoare într-o bancă elvețiană, precum și 124 de lingouri de aur într-un seif în valoare de 2,6 milioane de coroane (300.000 de dolari).

Într-o altă bancă din Shellefteo, Kurt a păstrat 6,5 mii de dolari. De asemenea, contrar titlurilor zgomotoase din presa acelor ani, Degerman nu era un om al străzii în sensul clasic al cuvântului – avea o casă mică și modestă în care ținea 450 de dolari în numerar.

Publicul a fost extrem de surprins de faptul că, în calitate de milionar, Degerman nu făcuse nimic pentru a-și îmbunătăți propria viață – deși ar fi putut cu ușurință să-și cumpere o casă sau o mașină scumpă. Compoziția specifică a portofoliului de investiții al vagabondului suedez a rămas un secret – se știe doar că a investit în acțiuni ale “celor mai bune companii din Suedia”.

“Kurt nu a fost niciodată gelos pe nimeni și nu a cumpărat niciodată nimic. Dar avea un cap foarte strălucit pe umeri și era mai deștept decât majoritatea”, a declarat mai târziu vărul său.

Rudele l-au dat în judecată pentru moștenirea lui Kurt

Înainte de a muri, el a lăsat un testament, ceea ce i-a surprins pe rudele sale. Dar conținutul acestuia, care a dezvăluit amploarea averii secrete a “cerșetorului”, a șocat pe toată lumea.

În testament, Degerman a lăsat întreaga sa avere vărului său. Dintre toate rudele, doar el l-a vizitat uneori în spital, unde Kurt se afla în ultimele luni de viață.

Celelalte rude nu au manifestat niciun interes față de Kurt în timpul vieții sale, ba chiar au glumit pe seama vărului care îl vizita. Cu toate acestea, după moartea lui Degerman, unchiul său în vârstă de 92 de ani a vrut o parte din moștenire și a intentat un proces prin care a contestat sănătatea testamentului și a revendicat o parte din moștenire.

El a susținut că nepotul decedat “nu era el însuși” și, prin urmare, nu ar fi putut face testamentul “în deplinătatea facultăților mintale și a memoriei”. În conformitate cu legislația suedeză, unchiul lui Degerman avea într-adevăr dreptul la o astfel de cerere.

Presa suedeză a explodat cu titluri de genul: “De ce a trebuit să trăiască o viață mizerabilă și să economisească bani pentru a fi folosiți de alții?”. Audierile au durat patru luni și s-au încheiat cu o înțelegere. Rezultatele acestuia nu au fost anunțate – se știe doar că ambele părți au fost mulțumite de rezultat.

Ați putea dori, de asemenea

Publicitate